Circus Boltini kwam voort uit een kermis-variété. De Tweede Wereldoorlog maakte het Variété op de kermis onmogelijk en kort na de oorlog werd het variété een circus. In 1946 reisde het circus voor het eerst door ons land onder de directie van Johan (Akkerman) Boltini en zijn vrouw Johanna Borchert. Van hun zeven kinderen ontpopte zoon Toni tot degene die de leiding van het circus overnam en tot grote hoogte wist te stuwen. Zijn lucratieve autohandel, o.a. met veel dump-legervoertuigen, legde in de eerste jaren een stevige financiële basis voor dit circus.

Circus Toni Boltini werd een begrip in Nederland. Eind jaren ’70 was de koek op en was Toni Boltini zijn eeuwige gevechten met de belastingdienst en overheid beu. In 1980 stopte hij zijn circus en trok zich terug op het door hem gekochte Landgoed Oud-Valkeveen.

Op 24 december 2003 stierf Toni Boltini.
Zijn eerste vrouw Dicky stierf op 16 april 2015.

Boltini’s tweede vrouw Pammy Boltini runt heden ten dage een circusverhuurbedrijf.

In de winter van 2017-’18 maakt de zoon van Pammy en Toni Boltini, Angelo voor het eerst een tournee door het land bij een circusproductie. Hij is dat seizoen de bandleider van Wintercircus Arlette Hanson tijdens een tournee door Nederlandse en Belgische theaters.

Boeken over dit circus:

  • Ik ben Toni Boltini, 1966 Hilversum
  • De avonturen van circus-variété Boltini in oorlogstijd.
  • De Zaak Boltini ’40-’45, 1986 Naarden
  • De Vijf Vijftigers, 1992 Amsterdam