De oud-schaatsster Sjoukje Dijkstra en haar man Karl Kossmayer maakten op 17 oktober 1979 tijdens een persconferentie in het Theater Carré te Amsterdam bekend dat zij in 1980 op reis zouden gaan met een eigen circus. Vanwege de bekendheid van Sjoukje Dijkstra werd gekozen het circus naar haar te vernoemen. Op 5 april 1980 ging de tournee van start. Helaas, het succes bleef uit. Wellicht omdat er in datzelfde jaar Circus Krone in Nederland op tournee ging en nog twee andere grote circussen voor het eerst op tournee gingen: Bassie & Adriaan en Circus Holiday.

Al voor de start van het circus kwamen er moeilijkheden. Sjoukjes echtgenoot Karl Kossmayer nam contact op met tourneeleider en oud-circusdirecteur Jos Mullens om te vragen of hij nog vrij was. Hij meldde vrij te zijn en na een lange moeizame afspraak bij Mullens in Tilburg vroeg deze 14 dagen bedenktijd. Karl zijn gevoel van wantrouwen bleek terecht. Na 14 dagen zei Mullens vrolijk ook voor het Circus Sjoukje Dijkstra de tournee willen organiseren. Ook? Ja, hij had verzwegen te zeggen dat hij ook Circus Krone naar Nederland haalde. Een kennis zou nu de tournee gaan verzorgen, maar al snel bleek dat Mullens in de 14 snel alle grote steden in de goede periodes had vastgelegd voor Krone.

Verder verslechterde de verhouding met de Duitse circuskoning Carl Althoff, eigenaar van al het materiaal. Na de premiere in Amsterdam neemt de publieke belangstelling snel af, Sjoukje weet Amstelveen over de streep te trekken vergunning te verlenen en daar loopt het best goed, toch stapelen er zich problemen op. In de volgende plaats Zaandam wordt Karl Kossmayer onwel en in het ziekenhuis opgenomen. Gevreest wordt voor hartproblemen. Met Karl in het ziekenhuis reist het circus door naar het Malieveld.

Althoff is echter zo ontevreden over de gang van zaken dat hij de stekker uit de onderneming trekt. Op het Malieveld in is te zien dat de wagens weer snel voorzien worden van de naam Carl Althoff. Daarna vertrok het materiaal terug naar Duitsland.

In 1981 speelde het Circus Sjoukje Dijkstra enkel nog in het Ponypark Slagharen met een bescheiden programma.

In 1982 presenteerde het Dierenpark Wassenaar het Sjoukje Dijkstra Circus Karl Kossmayer. Daarin naast een aantal leerlingen van de circusschool van Joe Andy de eigen ezels van Karl Kossmayer die ook een groep paarden en exoten van het Zwitserse circus Knie voorbracht.