Zeker al vanaf 1871 is de familie Mullens met grote regelmaat present op de Tilburgse Kermis. Ze vermaken het kermispubliek onder meer met een marionettentheater. Daarna exploiteren ze een voorloper van de spookhuizen.

Vader Henri Mullens reist met het Grand Cirque Hollandais in Frankrijk. Tijdens WOI vliegen in Verdun hen de kogels om de oren, het is het einde van dat circus. De familie pakt de draad weer op en put inspiratie uit hun leed. In hun nieuwe Théatre Pittoresque Mécanique wordt met bewegende poppen de slag om Verdun nagespeeld. Charles Mullens sr. (1904) zet het Théatre Pittoresque Mécanique van zijn vader, in eerste instantie met zijn broer Albert, voort. Met dit theater bezoekt Charles Mullens de grote kermissen in Nederland. Het Théatre Pittoresque Mécanique houdt in 1948 op te bestaan. Tegen die tijd had zoon Jos al zijn eigen grote circus, het Circus Jos Mullens opgebouwd.

Na het stoppen van Circus Jos Mullens in 1960, komt in 1984 de oude familienaam terug in het Nederlandse circuslandschap.

Charles jr en Sjef Mullens, twee zonen van Charles sr., starten dan een middelgroot circus dat in Nederland en België zal rondreizen: het Circus Mullens. Elk jaar opent men het seizoen op Witte Donderdag in thuisstad Tilburg. Het circus kent wisselende successen, maar de familie zet door en durft te experimenteren. In 1987 presenteert men onder het motto “Mullens brengt China in de piste” een show waarin na de pauze een acrobatengroep uit Changzou schittert.

Uiteindelijk worden de enorme dagelijkse kosten teveel en in 1989 ziet de familie zich genoodzaakt te stoppen met reizen. Ze blijven het circus wel trouw en organiseren met wisselend succes kerstcircussen in Nederland.

Charles Mullens

In de winter van 1996 staat Charles Mullens op het Malieveld in Den Haag als Winterwonderland Circus Mullens. In het programma onder andere Robert and Nicky Fossett met een Aziatische olifant en een paardenvrijheid. Al snel komt men in de winter niet meer terug in Den Haag.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. In 2013 kondigen Charles jr. en zijn familie de eerste editie van hun Groot Tilburgs Kerstcircus aan. Het succes van deze editie is het begin van een nieuwe circustraditie van de familie Mullens in hun Brabantse thuishaven.

Sjef Mullens

Sjef Mullens probeert tot en met 2004 jaarlijks een kerstcircus te brengen o.a. enkele jaren in Groningen. Hij kan het echter financieel niet bolwerken. Twee jaar later in 2006 komt hij te overlijden.