De familie Mullens

Zeker al vanaf 1871 was de familie Mullens met grote regelmaat present op de Tilburgse Kermis. Ze vermaakte het kermispubliek onder meer met een marionettentheater. Daarna exploiteerde ze een voorloper van de spookhuizen.

Vader Henri Mullens reisde met het Grand Cirque Hollandais in Frankrijk. Tijdens WOI vlogen in Verdun hen de kogels om de oren, het einde van dat circus. De familie pakte de draad weer op en putte inspiratie uit hun leed. In hun nieuwe Théatre Pittoresque Mécanique werd met bewegende poppen de slag om Verdun nagespeeld. De in 1904 geboren Charles Mullens sr. zette het Théatre Pittoresque Mécanique van zijn vader voort, in eerste instantie met zijn broer Albert. Met dit theater bezocht Charles Mullens regelmatig de grote kermissen in Nederland. Een vast onderdeel in het programma van het Théatre Pittoresque Mécanique was een slangenbezweerster. Verder kon men genieten van clowns, goochelaars, trapeze- en acrobatennummers. Het Théatre Pittoresque Mécanique hield in 1948 op te bestaan. De zonen van Charles zouden in 1984 op reis gaan met hun eigen Circus Mullens.

Circus Jos Mullens

Wie het heeft over Circus Jos Mullens, heeft het eigenlijk over Jos Mullens persoonlijk.

“Hij kan bulderen en fluisteren. Plotseling gul lachend alle registers opentrekken, zijn Limburgse bonhomie en Franse mentaliteit, om dan opeens (een lach en een traan nietwaar?) met de vuist op tafel te rammen en heus te huilen”. Zo omschreef een journalist ooit circusdirecteur Jos Mullens.

In 1929 verlaat Jos Mullens de onderneming van zijn vader Henri Mullens en gaat voor het eerst op reis door Nederland met zijn eigen zaak: het Cirque National. Later zou hij ook de aanduiding Nationaal Nederlands Circus gebruiken. In de jaren ’30 raakt hij bevriend met de Franse circuskoningen Bouglione. Beetje bij beetje weet hij zijn circus steeds verder uit te bouwen. Hij investeert in materiaal en in kwaliteit.

In 1951 presenteert hij o.a. Johnny de Kok met zijn panters. Uit dit jaar stamt dan ook dit affiche. Een jaar later, 1952, presenteert Mullens zich groter dan ooit tevoren dankzij een samenwerking met de Bougliones. Deze tournee als Cirque Géant kende een tent met 3 pistes en een voor Nederlandse begrippen ongekende menagerie met giraffen, nijlpaard, ijsberen, roofdieren en veel paarden.

Door kwakkelende gezondheid ging hij in 1959 niet op reis en brengt hij Circus Krone naar Nederland. In 1960 gaat hij, nog herstellende van een zware hartaanval, een half jaar op tournee nadat het Belgische Circus De Jonghe wegens tegenvallende resultaten hun tournee door ons land staakte. Het zou de laatste tournee onder eigen naam worden.

Wel bleef Mullens als tourneeleider voor grote buitenlandse circussen in ons land actief. Op 8 september 1982 sterft Jos Mullens, 79 jaar oud, te Tilburg.