Na het overlijden van zijn vader en de verkoop van het circus door zijn moeder Marina gaat Herman Renz jr. samen met zijn partner Diana Luycx en hun dieren in engagement in Frankrijk bij het circus Achille Zavatta II van de familie Micheletty. Het is echter niet wat Herman wil, hij droomt van zijn eigen circus en het voortzetten van zijn familietraditie.
In september 1990 verbreken Herman & Diana het contract met de Fransen om verder te gaan met het ‘Nederlands Nationaal Circus Herman Renz.’ Voor de jonge circusdirectie is het een zware onderneming. Ze moeten hard knokken voor hun bestaan, maar komen er bovenop. Het circus beleeft zelfs grote successen.
In slechts vijf jaar tijd bouwen Herman & Diana Circus Herman Renz uit tot een goed klassiek circus. Er komt een grotere tent, er wordt geïnvesteerd in veel eigen dieren en met kwalitatief sterke circusprogramma’s maakt Herman Renz goede naam en faam. Eind 1995 ontvangen zij de kroon op hun werk in de vorm van de prestigieuze ‘Oscar Carré Trofee.’ Helaas kunnen Herman & Diana dit succes niet lang koesteren. In maart 1996 slaat het noodlot toe. Herman & Diana overlijden in hun slaap aan de gevolgen van koolmonoxide-vergiftiging. De internationale circuswereld is geschokt.
De moeder van Herman geeft aan het circus te willen verkopen. Een hard gelag voor het team van vaste medewerkers die vanaf het prille begin samen met Herman en Diana hebben geknokt voor hun circus. Zij laten het er niet bij zitten, steken hun eigen geld in het bedrijf en werken hard om het ‘Circus Herman Renz’ in de geest van Herman & Diana voort te laten bestaan. Ze vinden sponsors, schrijven een eigen bedrijfsplan en groeien uit tot het circus dat er mag zijn. Het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz kenmerkte zich door te werken met internationale circusartiesten, veel aandacht te besteden aan het licht en geluid en kostumering.
Met meer dan 70 medewerkers reisde Circus Herman Renz elk jaar met een compleet nieuw programma langs 45 steden en dorpen door Nederland. Het circus heeft zich laten beïnvloeden door theater en moderne technieken van deze tijd worden ook binnen de circusshows toegepast. De keuze om te werken met een live orkest is welbewust. Het geeft een extra dimensie aan de voorstelling en zorgt voor de echte circussfeer. In 2012 besluit Robert Ronday om zijn werkzaamheden voor het circus te staken. De overige directieleden zetten het circus voort.
In 2015 presenteerde het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz de gloednieuwe show ‘WOW – World Of Wonders’. Helaas, werd er middenin het seizoen door een belastingschuld beslag gelegd op wagens en tent, ondanks dat deze eigendom van een investeerder zouden zijn. De Belastingdienst bleek haar huiswerk niet goed gedaan te hebben. Zo wilde men ook de ingehuurde dieren van het Zweedse Cirkus Olympia in beslag nemen, evenals de illusies van de Franse illusionist Vincent Vignaud.
Een paar dagen later op 13 oktober 2015 sprak de rechtbank te ‘s-Hertogenbosch het door de belastingdienst aangevraagde faillissement uit en stelde een curator aan. Het was het einde van het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz zoals Nederland het tot dan toe had kunnen ervaren.
De kermisexploitant René Duursma koopt een gedeelte van de inventaris op. En samen met Milko, eigenaar van de merknaam “Nederlands Nationaal Circus Herman Renz” zet hij de traditie van het Kerstcircus Haarlem voort. In de winter 2016-’17 presenteert men er hun eerste kerstproductie onder de titel ‘Revival’. In de winter van 2017-’18 haalt Duursma ook Robert Ronday terug als spreekstalmeester in de Herman Renz piste, ditmaal is de tent afkomstig van Alberto Althoff.
Uiteindelijk breekt Milko met de Duursma Groep welke het Kerstcircus Haarlem blijft produceren, maar zonder de merknaam Nederlands Nationaal Circus Herman Renz. Milko creëert een eigen vlooiencircus theatertje, het kleinste circus van Nederland, waarmee hij o.a. schittert op De Parade. Sindsdien is er geen Nederlands circus Renz meer in ons land op tournee geweest.