In 1983 ontstaat er in Roermond een burgerinitiatief om een wintercircus te organiseren in de plaatselijke schouwburg. Het idee dat men voor ogen heeft, is een circus met de grandeur van het beroemde Cirque d’Hiver in Parijs en de creativiteit van circus Roncalli uit Duitsland. Het vertrouwen dat directeur Jo Adams van het toenmalige Cultureel Centrum De Oranjerie uitspreekt, is van doorslaggevende betekenis geweest voor de eerste productie.

De theaterzaal transformeren tot het interieur van een heus circus blijkt echter geen sinecure, maar met een ploeg enthousiaste vrijwilligers, sponsors en geleend materiaal gaat men vol goede moed aan de slag. En als omwonenden eind januari 1984 wakker worden door het gebrul van leeuwen en tijgers, dan wordt het Roermondse Cirque d’Hiver toch serieus genomen. 

Op dinsdag 30 januari 1984 beleeft Roermond om 20.00 uur de wereldpremière van het Cirque d'Hiver Roermond. 

Een overdonderend succes is het resultaat, waardoor in datzelfde jaar een tweede productie op stapel kan worden gezet en heeft Roermond een primeur: de geboorte van een nieuwe traditie! 

In die lange traditie is het Cirque d’Hiver Roermond uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende evenementen in Europa. Het bijzondere is en blijft dat, behalve de professionele circusartiesten, dit circus met zijn ingewikkelde organisatie, logistiek en vormgeving, als enig circus geheel wordt gedragen en gerealiseerd door zo'n 80 vrijwilligers.

Het gezegde gaat, dat wie eenmaal een paar schoenen in het circus heeft versleten, niet meer van het circus afkomt. Bij veel medewerkers zijn het al méér dan tien paar.

In 2012 trekt het circus 7200 bezoekers verdeeld over 12 voorstellingen, het wordt het record. Daarna dalen dankzij de economische crisis de sponsor- en entree inkomsten echter flink. Als in 2015 de voorzitter van de Stichting en drijvende kracht Ton Rennings om gezondheidsredenen gedwongen is zijn taak per direct neer te liggen, neemt het bestuur zo goed mogelijk zijn taken over. Het circus is de winter van 2015-2016 zoals gebruikelijk te zien. Maandag 28 december 2015 geeft men de laatste show. Het blijkt de allerlaatste show te zijn, want op 5 maart 2016 wordt bekend gemaakt dat de stichting gedwongen is de handdoek in de ring te gooien.

Het financieel risico is te groot, laat de Stichting Cirque d'Hiver weten. Ook het in 2015 ingevoerde verbod op voorstellingen met wilde dieren heeft een rol gespeeld bij de beslissing.

 

Over ons

Deze site is een initiatief tot de promotie van de Nederlandse Circuscultuur van Piet-Hein Out's Outstanding-Productions.Com.