Circusgebouw van Scheveningen 1904 - Ansicht uit de Circuscollectie van Piet-Hein OutNederland heeft meerdere circusgebouwen gekend. Zo stond er vroeger in Zandvoort een circusgebouw en hebben er in Amsterdam zelfs meerdere gestaan. Het enige gebouw dat af en toe nog voor circus gebruikt wordt is het Koninklijk Theater Carré.

Op 16 juli 1904 werd in Scheveningen het 'Circusgebouw' geopend. Een vaste (winter)locatie voor rondtrekkende circussen. In de beginjaren was het vooral het circus van Albert Schumann dat er voorstellingen gaf. Al eerder had Schumann zelf een eigen houten gebouw in Scheveningen neergezet en bespeeld. Hij gaf dan ook veel advies bij de bouw en was daarom de beste kandidaat om het nieuwe circus in gebruikt te nemen. Dat Schumann advies gaf was niet verwonderlijk, Schumann had ook in Amsterdam het Circus Arena laten bouwen. Door de jaren heen heeft hij circusgebouwen laten neerzetten in o.a. Berlijn, Wenen, Oslo, Stockholm, Kopenhagen en Frankfurt am Main. Op 4 september 1903 werd begonnen met de bouw van het gebouw ontworpen door architect W.B. Liefland (1857-1919). Tot de zomer van 1913 zou Schumann elke zomer in Scheveningen shows geven.

Circus Carl Hagenbeck in Scheveningen - Poster Circuscollectie Piet-Hein OutZestig jaar lang keken bezoekers op Scheveningen naar circusvoorstellingen en het uiterlijk van het gebouw veranderde niet. Waar in andere gebouwen vooral ’s winters gespeeld werd, was Scheveningen met de vele zomerse badgasten een prima locatie om in de zomer te spelen. Dan waren de toeristen er die op vakantie graag vermaakt wilden worden. Circussen als Hagenbeck kwamen sporadisch langs, maar vooral het Circus Strassburger in de zomermaanden werd een echte traditie.

Maar begin jaren ’60 was Strassburger gestopt en dreigde het Circusgebouw te worden gesloopt. Toen het gebouw voor Kunst en Wetenschap in Den Haag op 18 december 1964 volledig afbrandde, werd besloten het Circusgebouw te verbouwen tot Circustheater. Het prachtige voorgebouw wordt hierbij compleet verwijderd. Alleen de koepel blijft staan, er wordt een toneeltoren gebouwd en oude tribunes worden afgebroken en vervangen door nieuwe.

25 jaar lang worden in dit theater voorstellingen gegeven, maar het werd steed moeilijker een rendabele exploitatie te te maken. Experimenten van Martin Hanson en Charly Ross om in de zomermaanden met het circus Ross-Hanson te spelen waren geen succes.

Eind jaren '80 werd het Circustheater wederom met sluiting bedreigd, maar in 1991 nam Joop van den Ende met twee partners het theater over voor het symbolische bedrag van één gulden. Sinds de verbouwing van Van den Ende heeft er onder de Scheveningse koepel helaas geen circus meer gespeeld.

Over ons

Deze site is een initiatief tot de promotie van de Nederlandse Circuscultuur van Piet-Hein Out's Outstanding-Productions.Com.