Circusgebouw Olympia Palace in 1904 te Zandvoort. Ansichtkaart Circuscollectie Piet-Hein Out

Rond 1900 gebeurde er een hoop in Zandvoort. Zo werd men via de aanleg van de spoorlijn Haarlem - Zandvoort aangesloten op het spoornetwerk. Men bouwde een passage met Kurhaus en een grand hotel om de omschakeling van vissersdorp naar mondaine badplaats te maken. Men was van mening dat hierbij ook een groot circusgebouw hoorde. In 1903 was het zover, de Belgische circusonderneming en top paardentrainer Eduard Wulff opent het gloednieuwe circusgebouw aan de Dr. Johan G. Mezgerstraat met de naam 'Olympia Palace'.

Het complex bestond uit een hoofdgebouw met daarin een groots opgezette toeschouwersruimte met plaats voor circa vijftienhonderd personen. Maar het schijnt dat het gebouw niet op tijd af was. Dit en enkele andere problemen zorgde ervoor dat Wulff al na 3 weken de optredens staakte en weer naar het buitenland vertrok. Diverse Duitse circussen zouden er daarna gespeeld hebben, maar het circus genoot ook grote bekendheid omdat het de grootste entertainmentzaal van Zandvoort was en dus alle grote artiesten uit die tijd daar hun optredens gaven.

In 1909 was het gebouw omgedoopt in "Palais d'été" (zomerpaleis) en werden er ook regelmatig bioscoopfilms vertoond. 

Op donderdag 4 augustus ontdekt de directeur van het gebouw een brand en slaat groot alarm (Bron: Nieuwe Zeeuwsche Courant 5 aug. 1921 pagina 3) maar het mocht niet meer baten. Er ontstaat een enorme vlammenzee die het complete gebouw in de as legt. Zelfs in de Zandvoorste Courant van 4 april 2013 schrijft men in een artikel over het verleden van de Zandvoorste brandweer:”De grootste brand die Zandvoort ooit teisterde, was die van het ‘Palais d’Été’(gebouwd in 1903) dat stond aan het einde van de Zeestraat met aan de achterkant Monopole. In de volksmond heette het ‘Het Circus’ of ‘Circus Wulf’, naar de eigenaar van het gebouw dhr. Wulf. Het gebouw en het ernaast gelegen café ‘Het Helder’ werden totaal verwoest.”

De camera's van het Pathé journaal waren er als de kippen bij om de brandende puinhoop vast te leggen. 

 

contentmap_plugin

Over ons

Deze site is een initiatief tot de promotie van de Nederlandse Circuscultuur van Piet-Hein Out's Outstanding-Productions.Com.