Circus Strassburger - Poster Collectie Piet-Hein OutCircus Strassburger was jarenlang een van de circussen die Nederland op de kaart zette in de circuswereld. De Joodse familie reisde vooral in hun geboorteland Duitsland, door de opmars van de nationaal socialisten werden zij gedwongen een groot deel van hun reuzen 3 piste circus te verkopen en in kleinere vorm opnieuw in te beginnen. Nederland werd het land waar zij opnieuw begonnen.

In samenwerking met impresario Frans Mikkenie kwam het Circus Mikkenie-Strassburger de oorlog door. In 1946 werd de samenwerking met Mikkenie verbroken en reisde het circus onder leiding van Karel Strassburger vanuit haar Hilversumse winterkwartier door ons land.

Strassburger groeide uit tot hét Nederlandse circus in de jaren '50. Het waren de Strassburgers die de traditie van circus in Carré herstelden. In de wintermaanden presenteerde men er zelfs drie verschillende programma's. Zomers speelde Strassburger in het Circusgebouw te Scheveningen, het tegenwoordige circustheater.

De artiest Tom Manders, beter bekend als zwerver Dorus, ontwierp diverse affiches voor het Circus Strassburger.

Na de dood van directeur Karl Strassburger tijdens een tournee in Zweden viel de grote drijvende kracht en inspirator weg. De zusters Regina en Elly Strassburger hebben het nog enkele jaren volgehouden voor zij besloten om de onderneming te stoppen.

Elly Strassburger en haar man, dompteur Harry Belli, hebben nog een paar jaar gereisd met hun circus Harry Belli. Helaas, was ook dit circus genoodzaakt te stoppen.

Tegenwoordig schittert de kleinzoon van Karl en Regina Strassburger met zijn ponydressuur in de beste circuspistes van Europa. Karl Ferdinand Trunk houdt de traditie van zijn beroemde voorvaderen in ere. 

Boeken over dit circus:

  • De Vijf Vijftigers, 1992 Amsterdam - Dick H. Vrieling
  • Strassburger : Geschichte eines jüdischen Circus, 1993 Dormagen - Herbert St. Nissing
  • Zwart paard gezien bij Circus Strassburger, 2008 - Andreas Schelfhout

Hieronder een filmpje ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Carré te Amsterdam met beelden uit de voorstelling, stallen en repetities (met Karel Strassburger en zijn Friese paarden in de piste). 

Circus Strassburger - Ontwerp: Tom Manders - Collectie Piet-Hein Out  Circus Strassburger - Poster uit de collectie van Piet-Hein Out

Over ons

Deze site is een initiatief tot de promotie van de Nederlandse Circuscultuur van Piet-Hein Out's Outstanding-Productions.Com.