Het was het enige circus in Nederland dat ooit het predikaat Koninklijk Circus mocht voeren. Niet voor niets, want bij Oscar Carré waren de diverse Europese vorstenhuizen kind aan huis. In 1864 is de circusfamilie Carré voor het eerst in Nederland. Carré had zo’n succes dat hij in 1887 een stenen circuspaleis aan de Amstel laat bouwen. 

Het Koninklijk Circus van toen is thans het Koninklijk Theater van ons land. Het oude achterhuis heeft door noodzakelijke vergroting van het toneel en toneeltoren plaats moeten maken voor een moderne variant. De oude woonvertrekken van de familie Carré hadden al eerder plaatsgemaakt om meer ruimte te creëren voor het hooggeëerd publiek.

Na het vertrek van de familie Carré zijn er nog enkele circussen geweest die circus in het gebouw presenteerden. Het Duitse circus Henny brak zelfs een deel van het toneel weg om er met twee pistes te spelen.

Het echte elan van vroeger tijden kwam echter terug toen de familie Strassburger in de wintermaanden het circus terugbracht in Carré. Na het einde van het Circus Strassburger kwam eind jaren zeventig het Russisch Staatscircus in Carré. Het was een gigantisch succes. 

Wereldkerstcircus
Het Wintercircus maakte inmiddels ook haar intrede in Nederland. Dick Binnendijk presenteerde een productie in Ahoy, het Parktheater in Eindhoven had een productie en Martin Hanson trad met zijn circus op in hallen en theaters, waaronder De Meervaart in Amsterdam.

Genoeg reden om ook het circus in Carré terug te brengen in de wintermaanden. Het Nederlands Theaterbureau (Wout en Kees van Liempt), Henk van der Meijden & Monica Strotmann en de toenmalige Carré-directie (Bob van der Linden en Hubert Atjak) wisten de Zwitserse Circusfamilie Knie over te halen om mee te werken. Met het Wereldkerstcircus was het circus terug waar het thuishoorde en nog steeds voelt het hooggeëerd publiek elke winter de sfeer van onvervalst circus in Carré.

Carré op tournee
Het succes van het Wereldkerstcircus smaakte naar meer. Er werd besloten om in 1995 op reis te gaan met een gloednieuw Circus Carré. Een gloednieuwe luxe circustent, een geweldig en ijzersterk circusprogramma werden geboekt, maar het gewenste succes bleef helaas uit. Er werd besloten om niet op tournee te gaan in 1996 en sindsdien is er geen enkel circus Carré meer op tournee geweest door ons land.

Boeken over dit circus:

  • 90 jaar Carré; Bussum 1977 - Han Peekel
  • 100 jaar Carré; Amsterdam 1987 - Han Peekel, Fridtjof Meerlo & Han Santing
  • Carré, het theater van iedereen; Blaricum 1997 - Han Peekel
  • Een plek om lief te hebben; Amsterdam 2012 - Mariëtte Wolf (BESTEL HIER)
  • DVD-box 125 JAAR CARRÉ; 2012 Koninklijk Theater Carré i.s.m. Universal Music en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (BESTEL HIER)

Over ons

Deze site is een initiatief tot de promotie van de Nederlandse Circuscultuur van Piet-Hein Out's Outstanding-Productions.Com.