Circusgebouw Arena Amsterdam - Collectie Stadsarchief Amsterdam
Foto: Circusgebouw Arena Amsterdam 1898 - Collectie Stadsarchief Amsterdam

Advertentie uit de Amersfoortsche_Courant 26 september 1895 pagina 3Het Circusgebouw der Maatschappij “Arena” stond van 1895 tot 1900 op de hoek van de Hobbemakade en de Honthorststraat.

Het werd geopend door het Circus Albert Schumann dat er in 1895 en 1897 zou spelen. Het Circus Renz speelde in het gebouw in 1896 en 1898. 

De Nederlandsche Opera heeft ook in het gebouw opgetreden, wat blijkt uit krantenartikelen over het afgelasten van shows door een staking onder de koorleden. Toen Nederland niet meedeed aan de Olympische Spelen in Athene werd in het gebouw door een lokale atletiek vereniging een eigen Olympische Spelen georganiseerd.

Er verschenen ook krantenartikelen over financiële problemen omtrent de exploitatie en een gedwongen veiling. Deze veiling moest worden uitgesteld omdat onduidelijk was wat er geveild kon worden. De aannemer die het gebouw gebouwd had was nog niet volledig betaald. De grond was gehuurd van de gemeente, dus kon het gebouw dan wel geveild worden?

Zeker is dat het gebouw na slechts vijf jaar alweer afgebroken werd. Het is dus niet gek dat slechts weinig mensen weten dat Amsterdam een aantal jaar twee circusgebouwen binnen haar stadsgrenzen had.

 

Circus Arena Amsterdam 1895 - Collectie Gebroeders Douwes Stadsarchief Amsterdam
Circus Arena Amsterdam 1895 - Collectie Gebroeders Douwes Stadsarchief Amsterdam

Over ons

Deze site is een initiatief tot de promotie van de Nederlandse Circuscultuur van Piet-Hein Out's Outstanding-Productions.Com.